Vanilya Özütü (Ekstraktı) Nedir? Vanilya çiçekli bir bitkidir.
Vanilyanın çubuk, toz, şurup, macun, özüt, esans gibi formları bulunur.
Peki vanilya özütü nedir bir göz atalım.
Vanilya özütü ya da ekstraktı, vanilya meyvelerinin bitkisel gliserin veya alkol ile yumuşatılması ile elde edilir.
Vanilyanın meyvelerinin işlenmesi ve kokusunun saklanması zor bir işlem olduğundan özüt ile raf ömrü uzatılır.
Aroması ve kokusu ile tariflere lezzet katan vanilyanın birçok faydası da bulunur.
Vanilya Özütü (Ekstraktı) Nerelerde Kullanılır? Vanilya özütü genellikle mutfakta kullanılan bir üründür.
Özellikle dondurmaların, sütlü tatlıların, keklerin, kreplerin, kurabiyelerin, kahvelerin, pudinglerin ve muhallebilerin vazgeçilmez baharatıdır.
Özüt kozmetik ürünlerde ve mum yapımında da kullanılır.
Günümüzde yaygınlaşan vanilyalı yemek tariflerinde de vanilya ekstraktını kullanabilirsiniz.
Vanilya Özütü (Ekstraktı) Nasıl Kullanılır? Vanilya özütünü hazırlayacağınız tariflere direkt olarak ekleyebilirsiniz.
Sütlü tatlı yaparken ise vanilya özütünün tatlı piştikten sonra eklenmesi tavsiyemizdir.
Hazırlayacağınız hamur işi tariflerine şekerli vanilin yerine daha doğal olan vanilya ekstraktından ekleyebilirsiniz.
Yemek tariflerinde ise yemek piştikten sonra son aşamada vanilya özütü eklemelisiniz.
Vanilya Özütü (Ekstraktı) Ne Kadar Kullanılır? Vanilya Özütü, hazırlanılan tariflere direkt olarak 1 paket vanilyanın karşılığı 1 pompa olarak eklenebilmektedir.
1 pompa ortalama 0,7 g gelmektedir.
Ürün 28 kullanım için uygundur.
Favori Tariflerimiz ● Berliner, ● Pişmeyen Cheesecake, ● Red Velvet Pasta.
Krem Karamel Malzemeler: ● ½ su bardağı şeker, ● 2 su bardağı sıcak süt, ● 3 adet yumurta, ● 2 adet yumurta sarısı, ● 1 yemek kaşığı vanilya özütü .
Karamel için: ● ¾ su bardağı şeker, ● ¼ su bardağı su.
Yapılışı: ● Karamel için su ve şeker bir tencereye alınır, karıştırılarak karamel yapılır.
Karameller kaplara bölüştürülür.
● Karamel yapılan tencereye süt ve şekerin yarısı eklenir, kaynamaya başlayana kadar beklenir.
● Bir kasede yumurta ve yumurta sarıları, kalan şeker, vanilya özütü çırpılır.
● Hazırlanan karışıma sıcak süt yavaş yavaş eklenir.
● Tüm malzemeler karıştırıldıktan sonra karışım süzülür.
● Kaplara hazırlanan karışım dökülür.
● Bir fırın tepsisine su doldurulur ve kaplar içerisine yerleştirilir.
● Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 40-50 dakika kadar pişirilir.
● Oda sıcaklığına gelen krem karameller bir gün buzdolabında bekletilmelidir.
Genel Bilgi Vanilya özütü, vanilya meyvelerinin çeşitli sıvılarla yumuşatılması ile elde edilen sıvı vanilyadır.
Gerçek vanilyanın raf ömrünün kısa olması vanilya özütünü önemli hale getirmiştir.
Vanilya özütü sütlü tatlılarda, dondurmalarda, hamur işlerinde, kahvelerde hatta yemeklerde kullanılabilir.
Vanilya özütü, yoğun bir vanilya aroması ve lezzeti ile karakterizedir.
İçerisinde şeker ilavesi bulunmamaktadır.
Saklama Koşulları: Güneş görmeyen, rutubetsiz bir ortamda veya buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Menşei: Türkiye